Jag håller på att hämta upp sånt jag missat (alltså nu snackar vi missat på riktigt, sisådär 10 år sen) och har precis tittat klart på Flight of the conchords samt sett 1,5 säsong av Oz. I och med detta har jag kommit på mig själv med att dela in dessa män i någon form av hora/madonna-mall. Jag har ju inga kvinnor att göra så med, så vad gör man liksom?

Jag försökte hitta en motsvarighet till män men fann bara lover/provider och krigare/trubadur och det funkar ju egentligen inte alls. Både hora och madonna har en sån laddning i sig, och framför allt hora är ju ett oerhört stigmatiserat ord. Men lover och krigare? Är det verkligen något negativt? Visst säger bara det en hel del att det inte går att hitta några lika hånfulla egenskaper/roller eller ens positiva sätta på pidestalen-ord? Män får helt enkelt vara mer mänskliga åt båda hållen.

I vilket fall, i Oz porträtteras männen ofta som djur och jag hatar dem verkligen stundtals. Varför måste de vara så primitiva? Slåss för precis allting och agerar enbart på impuls. Förutom när de genom ränksmideri mördar folk till höger och vänster förstås. Brett och Jemaine i Flight of the Conchords däremot är så velourmanliga att man blir alldeles matt. Och nej jag blir inte matt för att tjejer egentligen vill ha “dumma” killar och inte såna här töntar. Det här får alltså inte urarta i någon form av Ronnie Sandalig vi som aldrig sa hora-diskussion, för det är alltså INTE synd om dessa killar. Måhända att det går pissdåligt för dem i serien, men likväl är de härliga medelklassmän. Till skilland från Oz-männen, som möjligen har stora muskler och utseendet för sig, men som aldrig är riktiga personer. Aldrig en riktig samhällsmedborgare eller äkta man. Och jag går med på denna indelning, det sker automatiskt. Och ja, det handlar om klass. Och det är nog därför Oz är bättre än Flight of the Conchords. De visar detta på det allra vidrigaste sätt. De är medvetna om denna indelning. Jag misstänker dock att Brett och Jemaine inte är det. Eller åtminstone så bryr de sig inte.

/Johanna

Advertisements