Som bekant älskar jag alla sjukhusserier och kanske framförallt sådana som inbegriper barnmorskor och förlossningar. Möjligtvis är det ännu mer spännande nu när det snart är dags för våran bebis att titta ut, fast nu tittar jag kanske med lite mer skräckblandad förtjusning.. På SVT 1 går det en serie med norska jordemödrerne som jobbar långt ute på landet, ofta med flera timmar till närmsta ordentliga sjukhus. Det är lite skillnad i hur många förlossningar de har per år jämfört med storstadsregionerna och tänk då när något går fel? Visserligen kan de gardera sig genom att i förväg förutse vad som kan komma att bli en riskförlossning och då i god tid få den blivande mamman till ett annat sjukhus, men livet är ju inte alltid så enkelt och bebisar kommer när de har lust, vilket ibland kan betyda flera veckor tidigare än planerat. Skulle själv tycka att det vore obehagligt att veta att om något gick fel så var resurserna för att rädda mig eller barnet i själva verket ganska små. Dessutom fanns det ju inga narkosläkare som kunde lägga en EDA så man fick bestämma sig i förtid om man trodde sig kunna klara en så kallad naturlig förlossning med endast lustgas till hands. Svårt att veta innan man är där.
Någon som förresten är helt fantastiskt är att det finns en manlig barnmorska som är med i programmet, Borzoo! Hurra och fram för mer blandning! Alla män behöver ju faktiskt inte jobba inom akutsjukvården eller psyk, eller hur? Det är nog dock inte helt enkelt att välja den vägen ty fördomar finns det även inom sjuksköterskeyrket tyvärr..
Min sambos pappas fru är för övrigt barnmorska och åker ibland till Norge och jobbar, vet att hon hamnat på sådana avlägsna platser och vad jag förstått det någon gång suttit av tiden just för att det är så få förlossningar. Bra timlön blir det ju i alla fall! Har länge själv närt en viss dröm om att någonsin läsa specialistvidareutbildningen till barnmorska men frågan är om det är aööt jag vill göra? Det är antingen det eller intensivvårdssjuksköterska, två helt olika jobb. Oh well, tiden får avgöra..
/Pernilla

Advertisements