Någon mer än jag som missat Work of art? Råkade slå på tvåan igår kväll och såg slutet av avsnitt fem av denna amerikanska realityserie där unga konstnärer tävlar om pengar och att få ställa ut på Brooklyn Museum of Art. Konceptet är ju ganska välkänt vid det här laget, framförallt genom urvattnade Top model men också det mycket mer lyckade Project runway.

Initialt blev jag ganska ställd av programmet och tyckte mest att det kändes helt absurt att tävla i konst. För vem bestämmer egentligen vad som är bra och dålig konst? Det känns också som att hela konstvärlden är så otroligt spretig. Det är inte bara målningar utan det är också fotografier, installationer och gud vet vad man egentligen kan hitta på, och ändå faller det under samma kategori.

Men när man tänker efter, är inte också skönhet något väldigt subjektivt och framförallt föränderligt? Och modedesign kanske framförallt. Där sitter Heidi och dömer ut det hon anser dåligt gjort eller otidsenligt eller osmakligt samtidigt som man en vecka senare ser en bild på henne i något som katten kunde spytt upp på mattan.

Jag är alltså lite kluven till själva tävlingsmomentet i alla dessa realityserier men jag tycker ändå att det är kul att SVT satsar på något litet annorlunda, kanske även lite allmänbildande(?) tv-program. Ska i alla fall försöka komma ihåg att slå på det nästa söndag kl 21:45 och se om det är något att ha!

/Pernilla

Advertisements