Efter Pernillas stora dansscoop igår kommer jag istället med lite klag (som vanligt) angående ESC och Loreen. Och givetvis handlar det om äkthet och kvinnlighet (som vanligt).

Alltså, jag gillar Loreen och  tycker att hon och hennes låt är det bästa schlagersverige har vaskat fram på länge. MEN. Det är sånt jäkla tjat om äkthet, ärlighet, förebilder och gudvetvad i både tidningar och sociala medier. I GP idag menade Loreen att hennes popularitet beror på äkthet och att hon inte vill rida på melodifestivalvågen, utan göra som hon vill. Jag tycker alltså inte att det är något fel med att vara med i melodifestivalen och man är inte heller mindre “äkta” (vad det nu egentligen menas) för det, men varför ska hon försöka vara så himla “real” liksom? IndieLoreen from the block? Hon har för guds skull varit med i Idol och melodifestivalen och nu Eurovision, är inte det själva definitionen av att vara mainstream ungefär? Hon behöver inte släppa en skiva och rida på melodifestivalvågen, hon åker fram på en stor jäkla tsunami bara genom att vara med i melodifetivalen. Med en ganska uppenbar hit dessutom. Återigen, det är inget fel på det. Men sluta försöka vara så himla svår.

På facebook och twitter  handlade det istället om hur bra förebild Loreen är för att hon inte visar brösten eller trosorna. Ja för smal, snygg och normativt kvinnlig är ju så väldigt gränsöverskridande. Så himla vita kränkta män över vit och priviligerad, (troligtvis smakfullt kvinnlig och smal) medelklass som gnäller över alla dessa “oäkta” tuttdonnor. Som visar upp sig sådär! De kan ta sina glansiga läppar och synliga trosor och dra dit pepparn växer! Så dåliga förebilder. För stora bröst är oäkta och får småtjejer att må dåligt medan smala, svala och slanka kroppar ju verligen är ett toppenideal för att unga flickor där ute! Alltså kan inte kvinnor någonsin få vara i fred,  måste deras kroppar alltid leverera ett budskap?

/Johanna

Advertisements