För några dagar sen var Özz Nûjen hos Malou i Efter Tio. Han var där på champagnelunch tillsammans med Amanda Schulman, Hanna Widell och Tony Irving. Jag har alltid tänkt att Özz är litet tramsig och liksom inte riktigt min humor, men tydligen har han förändrats. Enligt honom själv är numera lite mer allvarlig och politisk, mer än vad han vågat vara tidigare. Han menade att man måste våga vara obekväm. Och mycket riktigt, det dröjde inte lång tid innan han otroligt obekvämt påtalade samtalets dumhet och dess apolitiska budskap. Visst, jag är inget fan av Politisk Man läxar upp kvinnor som ägnar sig åt ytligheter. Finns inget jag tycker mindre om faktikst, men i detta fallet funkade det. Och här kommer en spaning (som möjligen är gårdagens nyheter?): Är politik det nya svarta? Är 10-talet det nya 90-talet med feminism och främlingsfientlighet på tapeten? Med lite miljöfrågor kryddat med djurrätt?

Det verkar onekligen så. På SVT Debatt pågår det livliga diskussioner kring insemineringsförbud och det neutrala pronomenet hen (som om det finns något att diskutera? Det går knappast att införa ett val ang hen-användadet som om det vore euro eller högertrafik), och diverse bloggar “genuschockar” genom att klä sina barn könsneutralt eller, gud förbjude, i kläder som vanligtvis det andra könet kläs i. Och som folk upprörs. På så vis är det både upplyftande och obehagligt. Upplyftande för att de här frågorna i allra högsta grad är viktiga och behöver pratas om, obehagligt på grund av de nymoralistiska och hatiska åsikter de genererar.

Så Özz, du är välkommen. Blanda underhållning med politik, skratt med allvar och inspirera till diskussion. Jag förutspår att fler komiker kommer att gå i dina fotspår!

/Johanna

Advertisements